Wat is een UTR rating?

 

   College tennis in Amerika

 Valeria

Click here to read the full article

Wat is UTR?

UTR ofwel “Universal Tennis Rating” is een door Amerikanen bedacht rating systeem dat spelers en speelsters van elk niveau wereldwijd vergelijkt. Het is een van de weinige tennis ratingsystemen dat een duidelijk en statistisch beeld geeft van het niveau van een speler.

UTR werkt op basis van uitslagen tegen relevante tegenstanders en niet met behaalde punten op een toernooi; met andere woorden, van wie heb je gewonnen/verloren en wat was het niveau van je tegenstanders. Daarnaast zijn de set standen ook belangrijk voor je rating. Hoe competitiever de wedstrijd, hoe relevanter de wedstrijd is voor je rating. 

Je kunt je rating dus verbeteren door competitieve wedstrijden te spelen tegen goede spelers. Het kan zelfs zo zijn dat jij je rating verbetert als je een wedstrijd in de 3e set verliest tegen iemand met een hogere rating.  Echter als je verliest van een speler met een lagere rating dan kan dit jouw rating naar beneden halen. 

Bekijk voor meer informatie over UTR:
UTR
Ontwikkeling van UTR

UTR groeit enorm snel en op dit moment worden alle internationale toernooi resultaten van ITF, ATP en WTA, maar ook alle college wedstrijden geregistreerd in het UTR systeem. Daarnaast heeft UTR afspraken met onder ander de Canadese, Spaanse en Engelse tennisbonden dat al hun nationale wedstrijden in de UTR database worden gezet. In Januari van dit jaar heeft ook de Australische bond zich aangesloten en investeert niemand minder dan Novak Djokovic in dit systeem als partner:


Het belang van een UTR rating in college tennis en voor MADE Scholarships 

Momenteel maken alle college tenniscoaches gebruik van het UTR systeem om resultaten, niveaus en ratings op te zoeken van potentiële spelers. Coaches geven bijvoorbeeld aan dat ze op zoek zijn naar spelers met minimaal een UTR van 10.

Tegelijkertijd gebruiken wij als MADE Scholarships UTR om de geschikte universiteit voor onze spelers te vinden. Door het bestuderen van de UTR’s in een college tennis team krijgen wij een goed beeld van het niveau. Hierdoor kunnen wij vrij accuraat aangeven waar onze speler in de line up zal komen, wat het niveau op de training zal zijn, welk niveau er bij komt/afstudeert, etc.

Omdat de KNLTB zich tot op heden nog niet heeft aangesloten bij UTR is het voor Nederlanders die niet internationaal spelen veel lastiger om een verified UTR rating te krijgen of te verbeteren. Dit maakt het voor Nederlandse tennissers lastiger om bij een college coach onder de aandacht te komen.

Gelukkig hebben wij hier een oplossing voor want wij zijn sinds Januari 2019 een verified partner van UTR. Hierdoor hebben wij de bevoegdheid om UTR evenementen te organiseren waar spelers aan hun UTR rating kunnen werken. Neem voor meer informatie contact op via info@madescholarships.comShare this page:

Back

Invalid or expired token.

Follow Made Scholarships on TwitterFollow us on Twitter